Lakeuden Panimojuhlien 2025 panimoesittelyt tässä, olkaa hyvä!
BUXTON BREWERY, Buxton (UK)
Buxtonin panimo sijaitsee saman nimisessä kaupungissa, luonnonkauniin Peak District ylänköalueen kainalossa. Panimo valmisti ensimmäiset oluensa jo 2009 – tosin ensimmäisen erän koko oli varsin vaatimattomat 40 litraa… Reseptejä luotiin, muokattiin ja koe-eriä valmistettiin ja vuotta myöhemmin ensimmäiset varsinaiset, myyntiin tarkoitetut oluet olivat valmiina. Nykyisin panimon koko on kasvanut ja samoin heidän maineensa mainioiden oluiden valmistajana. Tällä hetkellä Buxton valmistaa hieman yli 5000hl olutta vuodessa, heillä on 9 oluen perusvalikoima ja yli 30 vuosittaista kausiolutta ja erikoiserää tulee lisäksi myyntiin. Innovaatio, laatu ja maku ovat etusijalla panimon tekemisessä. Nautittavia oluita tältä pieneltä panimolta on lupa odottaa myös tulevaisuudessa!
COOLHEAD BREW, Helsinki
CoolHead Brew on vuonna 2016 toimintansa aloittanut pienpanimo, joka tunnetaan erityisesti hapanoluistaan. Panimon missiona on asettaa Suomi craft beer -skenen maailmankartalle. CoolHead pyrkii tätä kohti valmistamalla jännittäviä, moderneja oluita joiden makuprofiilit luovat symbiooseja pohjoismaisten ja eksoottisten makujen välille. Tätä nykyä CoolHead Brew sijaitsee Helsingin Viikissä.
FLYING DUTCHMAN
Ronald de Waal on monelle pidemmän aikaa oluiden parissa toimineelle hyvinkin tuttu. Lentävä hollantilainen oli jo 90-luvulla yksi näkyvimpiä hahmoja suomalaisessa oluttoiminnassa ja hän on epäilemättä yksi keskeisimpiä suomalaisen olutkulttuurin kehittäjiä. Ronald on valmistanut oluita yli 25 vuoden ajan sekä Suomessa että myös Belgiassa ja Hollannissa ja hänen oluitaan leimaavat – paitsi äärettömän pitkät nimet – laadukkuus, miellyttävä humalamaailma sekä innovatiiviset maut. Sekä tasapaino ja juotavuus, joiden myötä nämä oluet ovat paitsi mielenkiintoisia ja maukkaita, myös miellyttäviä nauttia. Ronaldin toimintaa kuvaa hienosti The Flying Dutchmanin slogan: Hoppiness is a way of life!
HIISI
Pohjoiseen tästä maailmasta. Missä huru on vahva, siellä on kotimme. Vaihtoehto kaikelle tälle.
Tiesitkö että HIISI on tehnyt olutta kaikessa sen komeudessa jo yli 10 vuotta? Uskomatonta! Mytologista! Huru on vahva!
Tule siis maistamaan oluitamme – on lageria, ipaa ja souria. Muutakin. Kaikki oluemme ovat vegaanisia, ja löydät valikoimistamme myös useita gluteenittomia vaihtoehtoja. Nettisivut osoitteessa hiisi.beer ja soittolista osoitteesta hii.si/playlist.myös palautetta eri kokeiluista.
ISO-KALLAN PANIMO, Kuopio
Iso-Kallan Panimon juuret ovat pohjoissavolaisessa käsityöläispanimotoiminnassa.Yli kymmenen vuoden ajan tuotteemme on valmistettu ja pullotettu käsityönä.
Iso-Kallan Panimo perustettiin 2013 Pielavedellä. Nykyiset tilat ovat Savon sydämessä Kuopiossa, Siikarannassa Bellanrannan kehittyvän matkailualueen äärellä.
Tavoitteenamme on parantaa kotimaista juomakulttuuria tarjoamalla parhaista ja puhtaista raaka-aineista valmistetut oluet, lonkerot ja limonadit. Noudatamme vahvasti valmistusperinteitämme – kuitenkaan unohtamatta leikkimielisyyttä uusien ja kiehtovien reseptien osalta.
KEPPO BRYGGERI, Jepua
Keppo Bryggerillä rakastetaan olutta ja pyritään edistämään nautinto- ja elämyskeskeisiä juomatapoja. Panimo käyttää vain puhtaita, luomulaatuisia raaka-aineita, kuten maltaita, humalaa, hiivaa sekä aitoja marjoja ja hedelmiä, tarjotakseen korkealaatuisia, maukkaita ja tasapainoisia oluita. Keppo Bryggeri tarjoaa monipuolisen valikoiman, joka sopii erilaisiin tilanteisiin, ja panostaa ajan kanssa tekeytymiseen varmistaakseen parhaan mahdollisen maun. Toiminta on ekologista ja kestävän kehityksen mukaista, ja asiakastyytyväisyys onkin panimolle tärkeää.
KIMITO BREWING, Kemiönsaari
Kimito Distilling on pieni saaristolaistislaamo, joka syntyi kahden kaverin yhteensattumasta 2023. Toisella oli ylimääräistä olutta, toisella lupa tislata ja hmmm tästähän vois tulla jotain ja boom Kimito distilling syntyi kuin alkuräjähdyksestä. Tislaamomme syvimpänä määränpäänä on vähentää panimolta syntyvää hävikkiä sekä uusiokäyttää ja hyödyntää lähialueelta tulevaa hävikkiä. Toisin sanoen olemme hävikkitislaamo, joka jatkojalostaa muuten poistoon
menevät tai laadullisesti poikkevat tuotteet uuteen muotoon eli Viinaa hävikistä. Kimito Brewing on pieni perhepanimo Kemiönsaarella, tehdään raikkaita, helposti lähestyttäviä juomia. Tarkoitus on tehdä ”laiturinnokka bisseä” eli helppojuotavuus edellä. Ollaan toimittu kohta 9 vuotta ja löydetty meidän juttu, Joskus leikkisempää otetta, mutta juotavuutta säilyttäen.
KYRÖ DISTILLERY COMPANY, Isokyrö
Sauna-illan seurauksena syntynyt Kyrö Distillery Company on viskitislaamo, joka aloitti toimintansa Isossa-Kyrössä vuonna 2014. Kaikki mitä tislaamolta tulee on ruispohjaista ja tunnuslause onkin ”In Rye We Trust”. Ensitunnustuksen Kyrö Distillery sai kesällä 2015, kun Kyrön Napue Gin voitti kansainvälisen IWSC:n Gin&Tonic sarjan. Kyrön tislaamo on vuosien aikana kasvanut villistä unelmasta menestystarinaksi ja rukiisten makujen mestariksi.
MALLASKOSKEN PANIMO, Seinäjoki
Paikallinen Mallaskosken Panimo ammentaa inspiraationsa oluiden panemiseen pohjalaisen sielunmaiseman synkkyydestä. Vielä tänäkin päivänä Mallaskosken synkän puhuvat oluet valmistetaan samaista perinnehiivaa käyttäen, samaisen hyisen kosken varrella, samaisella periksi antamattomalla elämän asenteella, käsityönä ja ilman säilöntäaineita. Jo peräti yli satavuotias Mallaskosken Panimo tuo tuttuun tyyliinsä Lakeuden Panimojuhliin kertaluontoisia spesiaalieriä!
MASIS BREWERY, Espoo
Masis Brewery on espoolainen panimo, joka ei tingi periaatteistaan oluiden panemisessa, vaan haluaa keskittyä tarjoamaan monipuolisen valikoiman laadukasta ja maukasta olutta. Masis Brewery on toiminut Espoossa Keran Halleilla vuodesta 2021 alkaen, mutta olutta on tehty vuodesta 2016 ensin kotipanimona ja sitten kaupallisesti muiden panimoilla olutta tekevänä kiertolaispanimona. Pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta, ja saavutuksiin voidaan lukea muun muassa Suomen Paras Olut -kilpailussa pils-kategorian voitto vuonna 2024. Koiraystävällisen panimon nimessä yhdistyvät aikanaan panimomestarin roolissa vaikuttanut Masi-koira ja panimon perustamisen aikana vallinnut synkän talven mieliala.
NAÏLO BREWING COMPANY, Oulu
Naïlo on Oululainen vuodesta 2021 asti toiminut pienpanimoa, jota pyörittää Budapestistä Ouluun saapunut Bence ja Tšekistä kotoisin oleva Anna. Naïlo kertoo panevansa olutta, koska se tuo heille iloa ja se näkyy sekä tuotteiden visuaalisissa ilmeissä että panimon oluttarjonnassa! Naïlo haluaa olla mukana edistämässä suomalaista olutkulttuurin monipuolisuutta ja pyrkii pitämään olutvalikoimansa mahdollisimman monipuolisena sekä oluttyyleiltään että myös ruokavaliorajoitusten suhteen.
PANIMOYHTIÖ X, Jyväskylä
Panimoyhtiö X perustettiin vuonna 2018 alunperin kiertolaispanimona. Vuotta myöhemmin käynnistimme oman panimomme tuotannon Palokan Heinämäkeen. Tarkoituksemme on luoda mielenkiintoisia oluita omalla tavallamme. Makuelämyksiä jokaiseen makuun tavallistesta bulkkikaljan kuluttajasta vannoutuneeseen olutharrastajaan. Tällä samalla ajatuksella jatkamme oman näköisten oluiden tekoa palolla ja intohimolla oluen monimuotoisuuteen.
SALAMA BREWING COMPANY, Espoo
Salama on espoolainen pienpanimo, joka on perustettu vuonna 2018 neljän tamperelaisen kaveruksen toimesta. Oluissa panimo keskittyy reilusti humaloituihin New England-tyylisiin ipoihin, silkkisiin Imperial Stoutteihin sekä villihiivalla käytettyihin hapanoluisiin. Panimo haluaa laajentaa craft oluen käsitystä Suomessa, tuomalla raaka-aine listaan mukaan mm. keksit, kakut, tortut, suklaakastikkeet, jne:) Kokeilunhalu vie Salamaa eteenpäin ja halu viedä suomalaisen craft oluen ilosanomaa maailmalle.
TORNION PANIMO, Tornio
Tornion Panimo juhlii ylpeänä 150-vuoden päähän ulottuvia juuriaan, mutta elää täysillä tätä päivää lappilaisessa rajakaupungissa. Panimo keskittyy perusasioihin erikoisuuden tavoittelun sijaan. Kun rönsyt poistuvat, kiinnittyy huomio yksityiskohtiin: Makuun ja parempaan laatuun. Siinä samalla hoituvat kotimaisuus, gluteenittomuus, hiilineutraali energia, vegaanisuus ja muu tarpeellinen. Oluen lisäksi panimo tekee aitoja marjalonkeroita, likööreitä ja kansainvälisesti palkittua giniä. Janosta tekoihin ja Tornion Panimon tiskille siis!
WASA BREWING COMPANY, Vaasa
Wasa Brewing Companyn on perustanut ja sitä johtavat Robert Knipström ja Kimie Bodbacka. Panimo sijaitsee Vaasassa. Robertin ja Kimien yhteinen intohimo matkustamiseen ja Pohjolaan, joka yllättäen sisältää myös oluen, sai heidät haaveilemaan omasta panimosta, jossa valmistaa omaa herkullista olutta. Vuosia kestäneen panimotaitojen hiomisen jälkeen Wasa Brewing Company on viimein varma esitellessään tuotteensa yleisölle!
TINTO ROASTERY, Vaasa
Etelä-Amerikka on muuttanut Tinto Roasteryn yrittäjän Janne Mäen elämän suuntaa jo kahdesti. 90-luvulla hän matkusti Kolumbiaan Suomen maantiepyöräilymaajoukkueen edustajana ja tapasi reissulla tulevan vaimonsa. Vuonna 2014 pariskunnan vieraillessa eteläamerikkalaisilla kahviviljelmillä Janne sai kipinän tehdä kahvista ammatti. Tämä suunnitelma konkretisoitui vuonna 2019, kun oma pienpaahtimo Tinto Roastery puhalsi ensimmäiset kahvintuoksut savupiipusta Vaasan Varastokadulla.